Tübitak Desteğiyle 6 Bacaklı Robot Geliştirildi Serbest Okuma Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)
Tübitak Desteğiyle 6 Bacaklı Robot Geliştirildi Serbest Okuma metni cevapları ve soruları, Tuna Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 79 (Bilim ve Teknoloji Teması)
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 79 Cevabı
TÜBİTAK Desteğiyle 6 Bacaklı Robot Geliştirildi
ODTÜ’lü bilim insanları zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi yüksek hareket kabiliyetine ve hayatta kalma becerisine sahip altı bacaklı robot **“SensoRHex”**in (Sensörheks) tasarım ve üretimini tamamladı.
Projede 4 araştırmacı ve 10 öğrencinin yer aldığını söyleyen A.S., 3 yıl süren proje için TÜBİTAK’tan yaklaşık 250 bin TL kaynak aldıklarını belirtti. A.S., projedeki uzun vadeli ana amacın taşlık, kayalık, ağaçlık mekânlar gibi zor arazi koşullarında yüksek hareket kabiliyetine sahip ve kendi başına var olabilecek robotların tasarlanması olduğunu kaydetti.
Robota pek çok davranış kabiliyeti kazandırıldığını anlatan A.S., “Bir engelle karşılaştığı zaman o engelin üzerinden nasıl atlayacağı, bir çukurla karşılaştığında onu nasıl geçebileceği, merdivenlere nasıl tırmanacağı gibi konularda robotun kendi kendine karar verme ve kontrol yetilerini kazabilmesi şimdi ve gelecekteki araştırma odağımızı oluşturuyor.” dedi.
Tamamlanan bu projenin sağladığı robot platformunun iki yeni TÜBİTAK projesine de sebep olduğunu kaydeden A.S., bu projelerden birinin “Bacaklı robotlarda görme”, diğerinin ise “Mantık temelli hareket planlama ve kontrolü” alanında olduğunu belirtti.
Bu tür robotların zor arazi koşullarında insanların görev yükünü azaltabileceğini ve bilgi kaynağı olarak hizmet edebileceğini dile getiren A.S., “Bu tür arazi kabiliyetine sahip robotlar, deprem gibi bir doğal afette yaralıların tespitinde, mayınlı arazilerde uygun bir dedektörü taşıyarak arazinin risk haritasının çıkarılmasında kullanılabilecektir. Ancak bacaklı robotların tüm vaatlerinin gerçekleşmesi uzun ve sebatlı araştırma çalışmalarının yapılmasına bağlı.” diye konuştu.